Het belang van innerlijke rust

Ken je dit moment? Dat je even geen negatieve emoties voelt zoals angst, ongerustheid of woede? Ken je dat diepe moment waarin je je tevreden voelt, geluk ervaart en vervulling vindt? Dat zijn de momenten van innerlijke rust, een kostbaar moment die steeds meer mensen nastreven nu onze wereld zo druk is. Maar wat maakt innerlijke rust toch zo belangrijk, en hoe kun je dit bereiken?

Wat maakt innerlijke vrede nou zo belangrijk?

  1. Minder kans op psychische problemen. 
    Innerlijke vrede heeft een belangrijke rol wanneer het aankomt op psychische problematiek zoals depressies, angst en stress. Wanneer je een staat van evenwicht en kalmte weet te bereiken, verbeter je hiermee je mentale en emotionele gezondheid. Zo houd je je emoties beter onder controle en heb je een positievere kijk op het leven.
  2. Gezonde levensstijl.
    Wist je dat innerlijke vrede ook gezonde gewoontes stimuleert zoals voldoende slaap en beweging? Wanneer jouw geest in balans is, zorg je automatisch ook beter voor je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je een betere fysieke gezondheid hebt en minder kans op aandoeningen en chronische ziektes. 
  3. Verbetert je relaties 
    Wanneer je innerlijke rust ervaart, ben je ook in staat om meer inlevingsvermogen en begrip te tonen in een ander, verbetert het je communicatie en dit verbetert ook weer de relaties die je hebt. Wanneer je kunt handelen vanuit een staat van innerlijke rust, ben je in staat om een diepere verbinding te ervaren met de mensen om je heen.
  4. Leid een vervullend leven 
    Wanneer je innerlijke rust ervaart ben je ook in staat om te genieten van het huidige moment en vind je betekenis in je leven. Wanneer je geest in een vredige toestand verkeerd, denk je dieper na over wat echt belangrijk voor je is en hoe je invulling wilt geven aan jouw ideale leven. 

Hoe vind je innerlijke rust?

Innerlijke rust bereik je niet zomaar, het vereist toewijding en het toepassen van verschillende technieken. Deze technieken kunnen je helpen om je geest in balans te brengen en je te kalmeren. Welke manier dit zijn? Hieronder zal ik ze omschrijven.

  1. Aromatherapie 
    Geuren staan in directe verbinding met je emoties en zijn daarom een krachtige manier om je doelen te ondersteunen en te bereiken. Het gebruik van geurkaarsen en roomsprays kunnen je helpen om de staat van innerlijke rust te bereiken. Geuren zoals lavendel, kamille en sandelhout staan bekend om hun kalmerende en ontspannen eigenschappen. Daarom dat ik in de product beschrijvingen de werking van de geur heb benoemd
  2. Meditatie 
    Wanneer je mediteert richt je je aandacht op het huidige moment en observeer je je gedachten en emoties zonder daar een oordeel over te hebben. Wanneer je regelmatig mediteert, kun je een diep gevoel van kalmte en innerlijke rust ontwikkelen. Begin met een paar minuten per dag en bouw dit rustig op naarmate je meer vertrouwt raakt met mediteren.
  3. Mindfulness 
    Mindfulness is het bewust zijn van je eigen gedachten, emoties en wat je lichamelijk voelt in het huidige moment. Wanneer je mindfulness oefent, kun je leren hoe je volledig aanwezig kunt zijn in je dagelijkse leven zonder je te laten meeslepen door zorgen over het verleden of de toekomst. Ook dit helpt je om een diepere staat van innerlijke rust te ervaren. 
  4. Slow living 
    Slow living is een levensstijl die draait om het vertragen en het bewust kiezen van kwaliteit boven kwantiteit. Wanneer je je richt op de dingen die echt belangrijk voor je zijn, bereik je al snel een gevoel van innerlijke tevredenheid. 
  5. Zelfzorg 
    Maak jij genoeg tijd voor jezelf? Ontspan iedere dag! Neem een warm bad, lees een boek of maak een wandeling. Zelfzorg is heel belangrijk voor het behoud van innerlijke rust en helpt je om stress en spanning te verminderen of zelfs helemaal los te laten.
  6. Focus je op dit moment 
    Richt je aandacht op het hier en nu. Maak je geen zorgen over wat er in het verleden is gebeurd of wat er nog kan gaan gebeuren in de toekomst. Wanneer je je concentreert op het huidige moment, bereik je sneller die diepe staat van innerlijke vrede.
  7. Negatieve emoties en gedachten loslaten 
    Probeer de dingen los te laten die je niet kunt veranderen en accepteer hoe het is. Blijf niet hangen in negativiteit en probeer het van de positieve kant te bekijken.
  8. Wees lief voor jezelf 
    Niemand is perfect en het gras is niet altijd groener aan de overkant. Accepteer dat je niet perfect bent en wees wat milder voor jezelf. Zelfcompassie is een belangrijk onderdeel van innerlijke rust en helpt je om jezelf te accepteren zoals je echt bent.

Meer leren over hoe je innerlijke rust kunt bereiken?

We weten nu dat innerlijke rust belangrijk is om je leven op vele manieren te verbeteren. Wil je dieper ingaan op de werking van geur om innerlijke rust te bereiken? Download dan mijn e-book voor meer uitgebreide informatie, praktische tips en inzichten over hoe je een leven kunt leiden vol innerlijke rust en balans. 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen