Mijn vijf favoriete geurkaarsen voor een ontspannen avondje thuis

Gastblog geschreven door Rina

Na een lange dag vol hectiek en drukte, is er niets fijner dan thuiskomen in een warme, rustgevende sfeer. Voor mij is het aansteken van een geurkaars het medicijn tot zo’n moment van pure ontspanning. Niet zomaar een geurkaars natuurlijk, maar één die speciaal is uitgekozen om mijn gemoedstoestand weer in balans te brengen. Geuren hebben een bijzondere kracht, ze kunnen herinneringen oproepen, emoties sturen en ons helpen om ons mentaal en fysiek te ontspannen. Vandaag wil ik je meenemen in mijn vijf favoriete geurkaarsen voor een ontspannen avondje thuis en hoe ze bijdragen aan mijn innerlijke rust. 

Innerlijke rust (Inner Peace) met sandelhout, lavendel en vanille. 

Laten we beginnen met mijn absolute favoriet: de geur van sandelhout, lavendel en vanille. Deze geurkaars is als een warme deken voor mijn ziel. De diepe, houtachtige tonen van sandelhout gecombineerd met de zachte, kalmerende geur van lavendel en de zoete ondertoon van vanille zorgen voor een ultiem gevoel van stressverlichting. Het is alsof de stress van de dag wegsmelt en plaats maakt voor een rustgevende sfeer. Dit is de kaars die ik aansteek wanneer mijn hoofd overloopt van gedachten en ik weer in contact wil komen met mijn innerlijke rust. 

Ontspanning met lavendel en kamille geurkaars.

De klassieke combinatie van lavendel en kamille heeft een vaste plek in mijn ontspanningsroutine. Deze kaars is ideaal voor momenten waarop ik echt extra rust nodig heb. Lavendel en kamille staan bekend om hun kalmerende eigenschappen en helpen me om mentaal tot rust te komen. Vooral voor het slapengaan vind ik deze geur onmisbaar, omdat het me helpt mijn gedachten te ordenen en mijn hoofd leeg te maken. Het is alsof de stress van de dag langzaam vervaagt terwijl de zachte geur de kamer vult. De lavendel werkt ontspannend, terwijl de kamille een subtiele, rustgevende warmte toevoegt. Samen vormen ze de perfecte combinatie voor een goede nachtrust. Elke avond steek ik deze kaars aan om de overgang van dag naar nacht te markeren. Het is een ritueel dat me helpt om beter te slapen en frisser wakker te worden. Deze geur voelt als een vertrouwde metgezel die me naar een rustige slaap leidt. 

Troost en harmonie met cederhout en jasmijn

Wanneer ik behoefte heb aan troost of wanneer ik me wat minder goed in mijn vel voel, grijp ik naar een aromatherapie van cederhout en jasmijn. De aardse, verwarmende geur van cederhout gecombineerd met de zoete, opbeurende tonen van jasmijn creëert een harmonieuze en optimistische sfeer. Deze geur maakt van mijn huis een veilige haven, waar ik weer helemaal tot mezelf kan komen. Het voelt als een warme omhelzing, precies wat ik nodig heb op zulke momenten. 

Luxe en sensualiteit met mirre en tonkaboon 

Voor die momenten van luxe en ontspanning samen met mijn partner, is de kaars met mirre en tonkaboon een absolute must. Deze rijke en zoete geur met een warme ondertoon voelt als een sensuele knuffel en maakt onze avonden op de bank nog specialer. De geur doet me denken aan de verfijning van Jo Malone, en het is dan ook niet verrassend dat dit de favoriete geur is voor onze date-nights. Het creëert een intieme, gezellige sfeer waarin we echt tot elkaar komen. 

Verfrissing en energie met limoen – musk

Wanneer ik in de avond nog wat werk moet verzetten, maar wel behoefte heb aan een warme sfeer, dan steek ik de kaars met limoen en musk aan. Deze geurcombinatie is verfrissend en verkwikkend, perfect om nog even productief te zijn. Interessant genoeg valt deze geur ook goed in de smaak bij mijn vrouwelijke klanten, ze associëren het met een mysterieuze, knappe man, wat natuurlijk een leuke bijkomstigheid is. De combinatie van de frisse limoen en de warme musk zorgt voor een perfecte balans tussen verkwikking en comfort. Het is een geur die kracht en zachtheid tegelijk uitstraalt. Voor mij is het de ideale kaars om aan te steken wanneer ik nog even wil doorwerken, maar wel in een gezellige sfeer. Zo voelt werken in de avond niet als een opgave, maar als een fijne afsluiting van de dag. De geur zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijf, terwijl mijn omgeving warm en uitnodigend aanvoelt. 

Herfstsfeer met de paddenstoel kaars

Als bonus wil ik nog even de paddenstoel kaars noemen, speciaal voor de herfst. Deze kaars heeft een bedwelmende mix van houtachtige, zoete, fruitige en bloemige geuren. Het is de perfecte geur om je helemaal in te nestelen met een dekentje en een warme kop thee. Deze kaars helpt me om weer in contact te komen met mezelf na een drukke periode, en maakt van mijn huis een gezellige, warme cocon waarin ik volledig kan ontspannen. 

Meer feitjes over de werking van geuren

Geuren hebben een diepgaande invloed op de mens, zowel fysiek als emotioneel. Dit komt doordat geuren direct verbonden zijn met het limbisch systeem in onze hersenen, dat verantwoordelijk is voor emoties, herinneringen en gedrag. Wanneer we een geur inademen, worden geurstoffen via de neus naar de reukreceptoren gestuurd, die vervolgens signalen naar het limbisch systeem sturen. Dit verklaart waarom een bepaalde geur ons plotseling kan herinneren aan een specifieke gebeurtenis of emotie, zelfs als die al jaren geleden heeft plaatsgevonden. 

Daarnaast kunnen geuren ook fysieke reacties oproepen. Zo kunnen bepaalde geuren een kalmerend effect hebben, zoals lavendel en kamille, die vaak worden gebruikt om stress te verminderen en slaap te bevorderen. Andere geuren, zoals pepermunt of citrus, kunnen juist verkwikkend werken en helpen bij het verbeteren van concentratie en alertheid. Dit maakt geuren een krachtig hulpmiddel in aromatherapie, waar ze worden ingezet om de gemoedstoestand te verbeteren, pijn te verlichten, en zelfs het immuunsysteem te versterken. 

Gastblog geschreven door Rina

Terug naar blog

Reactie plaatsen